Skip to content

Opomnik za delo v čebelnjaku v novembru

Pred dnevi sem pokukal v nekaj panjev. Namen je bil ugotoviti, če je še kaj zalege, da bi določil datum za zimsko zatiranje varoje. V panjih, ki sem jih pregledal nisem našel zalege. Prijatelj,čebelar mi javlja, da je pri njem še nekaj čebeljih družin, ki imajo zalego. Zaradi varnosti bo potrebno še nekoliko počakati z zdravljenjem! Jaz bom zimsko zatiranje varoje opravil konec novembra.

Ob lepem vremenu čebele še izletavajo in prinašajo zadnji cvetni prah, ki ga lahko dobijo v naravi. Poraba hrane v tem času je majhna, saj se v oktobru, novembru in decembru zmanjša le za 1 kg na mesec. Pa vseeno zaloga počasi kopni in do spomladi je še daleč. Čebele se ob hladnih dneh strnejo v gručo, da lažje ogrevajo polegajočo se zadnjo zalego. Ko te ne bo več, znižajo temperaturo na 18oC v sredini  in na 8oC na površini gruče.

Kaj moramo opraviti v novembru?

- Osnovno in nujno opravilo je zatiranje varoje. Zimsko zatiranje opravimo takoj,  ko v panju ni zalege. Odlašanje tega opravila na kasneje je nedopustno, saj s tem omogočamo varoji, da slabi naše čebele. Zimsko zatiranje varoje opravimo takoj, ko so izpolnjeni pogoji za uspešen poseg! Priporočam uporabo oksalne kisline. Kislino bomo sublimirali ali kapali.

- AŽ panje, ki jih imamo zložene v skladovnice poravnajmo in stisnimo skupaj. S tem bomo zmanjšali izgubo toplote , ki uhaja med režami. S tem lahko nekoliko zmanjšamo porabo hrane.

-LR panje zaščitimo pred vetrom s pregradami, ki jih postavimo na strani, s katere običajno piha. Jaz jih odanem s paro propustno folijo temne barve. S tem preprečim ohlajanje notranjosti. Ne uporablajte nepropustnih materialov! Na notranji pokrov naložimo časopisni papir, karton ali cca 3 cm debelo poliuretansko peno.

- Ko se povsem ohladi odprimo žrela panjev na stežaj.  Na žrela panjev namestimo kovinsko zaščito, da preprečimo vhod glodalcem. Višina zaščite največ 7 mm!

- Operimo in razkužimo pitalnike in smukalnike cvetnega prahu. Za popravilo potrebno opremo zložimo posebej in jo v zimskem času popravimo.

- Če prezimljate v plodišču, bo konec meseca  potrebno izprazniti medišče in satje primerno shraniti. Na matično rešeko namestimo izolacijski material. Papir ali peno.

- Zagotovimo mir v čebelnjaku, ki ga bomo občasno obiskali, da popravimo, kar je popravila potrebno. Če imate čebelnjak ob gozdu bodite pozorni na poškodbe, ki jih povzročajo žolne in glodalci!

- Naredite obračun letošnjega čebelarskega leta in si postavite cilje za naslednje leto.

Naj medi!

Tomo Strgulc

Vižmarje, 2. 11.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *