Skip to content

Opomnik za delo v čebelnjaku v decembru

Z ohladitvijo pod ledišče bodo čebele oblikovale zimsko gručo. Bolj kot bo v okolici hladno, gostejša bo gruča, saj s tem čebele lažje ohranjajo primerno temperaturo v njej. Čeprav tega ni opaziti, se čebele v gruči gibljejo in migotajo; pri tem se sprošča toplota, ki ohranja čebele pri življenju. Ob vsakem hrupu v okolici se čebele vznemirijo in močneje zašume. Hrupa v čebelnjaku naj bo čim manj, da se čebele ne vznemirjajo in po nepotrebnem ne porabljajo energije, ki jo pridobe s hranjenjem z medom. V čebelnjaku tako ne bo veliko dela, pa vendar naj opomnim na nekaj opravil, ki jih je potrebno v tem mesecu opraviti:

  • Zatiranje varoj s sublimacijo oksalne kisline, naj bo primarno opravilo. Ne odlašajte s tem in odstranite varoje iz čebeljih družin, da jih ta nadležni parazit ne obremenjuje predolgo!
  • Kontrolirajte odpad po sedmih dneh in zatiranje ponovite v panjih, kjer je odpad večji kot 300. S sublimacijo oksalne kisline uničimo 90% varoj. V panju lahko ostane maksimalno 30 varoj.
  • Dokončno zapaženje panjev še ni potrebno, lahko pa to opravite že v tem mesecu. Uporabite para prepustne materiale. Jaz LR panje zavijem v para prepustno folijo, ki se uporablja pri prekrivanju ostrešij. Uporabim temno sivo barvo.
  • Izdelajmo načrt dela za naslednje leto in popravimo ali nakupimo potrebno opremo.
  • V zimskem času poskrbite tudi za ptice. Namestite ptičjo krmilnico. Če bodo sinice našle dovolj hrane v njej, ne bodo trkale po panjih in vznemirjale čebel.
  • Nekaj kozarcev medu, ki jih bomo ustrezno označili namenimo novoletnemu obdarovanju. Ni lepšega kot darilo, ki je plod našega dela.
  • Ne pozabite na vaše čebele tudi v času mirovanja. Obisk čebelnjaka naj vam pride v navado, ki ji ne more do živega niti slabo vreme.

Naj medi!

Tomo Strgulc

Vižmarje, 30. nov. 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *