Skip to content

Opomnik: delo v čebelnjaku v juliju

Kostanjeva in lipova paša sta mimo, čebele imajo vedno manj hrane v naravi. Če  se ne bo pojavila mana, bo točenje kostanjevega ali lipovega medu zadnje točenje v tem letu. Počakajmo, da med dozori in nato medene sate iz medišča iztočimo. Ker v naravi ni paše, čebele stikajo za hrano in neprevidnost pri odvzemu medu lahko povzroči rop. Točenje opravimo zjutraj, v zaprtem prostoru in ne vračajmo iztočenega satja takoj v panj. Satje vrnimo v panj, ko se prične mračiti. Morda ne bo odveč, če boste nekoliko priprli žrela panjev. Priporočam, da jih dan po točenju ponovno odprete na stežaj saj tako čebelam olajšate ohlajanje panja.

Ko smo točenje opravili, je potrebno kar nekaj postoriti, da bomo čebele uspešno pripravili na zimovanje. Zunaj plus 350 c mi pa o zimovanju!? Pa vendar, čebele moramo pričeti pripravljati na zimovanje.

Ob prvem pregledu čebeljih družin, ki jih še vedno pregledujemo vsakih 10 dni, bomo iz plodišča odstranili vse deviško satje. V plodišču ostane samo satje, ki je bilo že zaleženo. Deviško satje je hladno in nima mesta v zimskem plodišču! V panje bomo namestili lovilne podnice za lovljenje varoj. Podnice namažite s parafinskim oljem ali primernim vazelinom in spremljajmo naravni odpad varoj. Dnevni odpad pomnožimo s 350 in dobili bomo okvirno število varoj v panju. Po dr. Riharju nastane škoda na čebelah, ko je v panju več kot 3500 varoj. Če smo dobili to število, zatirajmo varoje. Kaj boste uporabili se odločite sami. Priporočam organske kisline.

Julij je čas, ko še lahko uspešno naredimo nekaj narejencev. Kako se bomo tega lotili se naj vsak odloči sam. V mojih navodilih je bilo o tem že kar nekaj napisanega. Vsekakor je smiselno koristno uporabiti čebele, ki bodo kmalu povsem brez dela.

Menjava matic sodi tudi v krog opravil, ki jih je smiselno opraviti ta mesec. Zamenjajte vse matice v panjih, kjer niste dosegli ustreznih rezultatov. Naj se vam ne smilijo. Način menjave ni tako zahteven kot se vam morda zdi. Še vedno je čas, da si matice vzgojite sami. Preberite članek, ki govori o tem in je na naši spletni strani.

Zaradi izredne vročine, ki jo imamo sedaj, je nujno imeti napajalnik stalno oskrbljen z vodo. Dobro je, če čebelnjake nekoliko osenčimo in s tem olajšamo hlajenje panjev čebelam. To še posebej velja za nakladne panje.

Matica kranjske sivke bo prenehala ali vsaj omejila zaleganja, če ne bo dotoka hrane v panj. V izogib temu je potrebno pričeti s krmljenjem čebel. Če imate čebelarsko tehtnico skušajte vzdrževati težo, ki zagotavlja minimalno 7 kg medu  v panju (v polnem satu je cca 2 kg medu). Krmite lahko z dodajanjem tekočine ali s pogačami. Pogače obvezno dodajte takrat, ko boste dlje časa odsotni. Krmljenje s tekočino opravite zvečer. Če uporabljate kapilarne pitalnike poskrbite, da so ustrezno nameščeni in oskrbovani.

Naj medi!

Tomo Strgulc

Vižmarje 1.7.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *