Skip to content

Opomnik za delo v čebelnjaku v avgustu

V avgustu bomo postavili temelje za uspešno čebelarjenje v naslednjem letu. V tem mesecu matica prične z zaleganjem dolgoživih čebel, ki bodo preživele zimo. Pogoj, da bo to opravila dobro, je ustrezen dotok hrane in zdravstveno stanje čebel. Avgust je običajno dokaj suh mesec, padavine so minimalne, cvetja je malo, mane pa običajno tudi ni v izobilju. Iz navedenega sledi, da moramo čebelarji ustrezno oskrbeti naše čebelje družine. Kaj moramo storiti?
Zatiranje varoj je nujno opravilo, s katerim ne smemo odlašati. Varoj je letos, vsaj v mojem čebelarstvu, več kot lani in škoda je že narejena. Kaj boste uporabili za zatiranje varoj, se morate odločiti sami. Pri tem upoštevajte, da mora uporabljena učinkovina delovati tri tedne, da pokrijete celoten ciklus razvoja čebele. Če uporabite učinkovino, ki deluje manj kot je zapisano, morate postopek večkrat ponoviti. Spremljajte odpad varoj in jih dodatno zatirajte samo v panjih, kjer je
odpad velik. Če odpade cca 100 varoj pomeni, da imate v panju še 500 varoj, saj ste pobili le 20 % zajedavca, 80 % pa se skriva v pokriti zalegi. Pri uporabi mravljinčne kisline upoštevajte vremenske razmere. Kislina bo delovala le, če dnevno izhlapi cca 15 ml. Mravljinčna kislina uniči tudi varoje v pokriti zalegi. Ob nepravilni uporabi poškoduje tudi matico in odkrito zalego. Previdnost in izkušnje!
Sublimacija oksalne kisline je enostavnejša in prav tako učinkovita. Če boste uporabili ta postopek, ga ponovite 4 krat v razmaku 5-6 dni. Uporaba zaščitne maske pri tem je obvezna.
V tem mesecu natančno preglejte vse čebelje družine. V panjih, kjer zalega ni ustrezna zamenjajte matico. Pozorni bodite na znake hude gnilobe. Iz plodišča odstranite vse deviško in staro temno satje in ga nadomestite z že nekajkrat zaleženim satjem. Pregled opravite hitro in satja ne zlagajte na kozico. Tam naj bo le sat. Nevarnost ropa je sedaj stalno prisotna saj čebele stikajo za hrano. Če je
med pregledom pritisk čebel v panj prevelik, pregled prekinite in ga opravite drugič, najbolje dopoldan ali ob oblačnem vremenu.
Pričnite s krmljenjem čebel za zimo. Če nimate pitalnikov s kontroliranim odvzemom hrane, krmite pozno zvečer. Žrela panjev priprite na cca 3 cm. S krmljenjem je priporočeno končati v avgustu, da za predelavo sladkorja uporabimo stare čebele. V Až panju naj bo cca 15 kg medenih zalog. V LR panju 3-5 kg več. Ne pretiravajte pri krmljenju rezervnih družin, saj lahko medene zaloge onemogočijo matici ustrezno zaleganje. Nekateri boste v avgustu na letovanju in z dnevnim dodajanjem hrane ne bo nič.
V tem primeru položite v panj cca 2 kg pogače, da bo matica tudi v tem času ustrezno zalegala.
Ne pozabite na napajalnik, ki mora biti stalno oskrbovan z vodo, kar je še posebej pomembno ob suši, ki jo imamo sedaj.
Naj medi!
Tomo Strgulc
Vižmarje, 29.7.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *