Skip to content

Opomnik za delo v čebelnjaku v juniju

Za čebelarje, ki čebelarite na območju, ki ga pokriva naše ČD, je junij čas glavne paše. Okoli 20. junija bo zacvetel pravi kostanj, v kolikor ga ne bo preveč napadla šiškarica. Nekaj dni pred tem bo pričela cveteti lipa. Cvetenje lipe in kostanja se večinoma prekriva in običajno točimo mešan med. Ali prevladuje okus kostanja ali lipe pa bodo odločile čebele. Odvisno bo od količine nektarja, ki ga bosta rastlini ponudili. Ker se bo po kresu pričel dan krajšati, se bo spremenilo tudi vedenje čebel. Umirilo se bo rojilno razpoloženje in čebele se bodo pričele pripravljati na konec pašne sezone oziroma zimo.

Kaj moramo opraviti v tem mesecu?

  • Širjenje čebeljega gnezda. Še vedno pregledujemo čebele vsakih 7-10 dni in skrbimo, da ima matica dovolj prostora za zaleganje. Pokrito zalego prestavljamo v medišče od tam pa v plodišče vračamo satje iz katerega so se čebele v večini že polegle.
  • Med pregledom izrežemo gradilnik s pokrito trotovsko zalego. Izrezano trotovino nalomimo in ugotavljamo prisotnost zajedalca varoe.
  • Še vedno dodajamo v gradnjo novo satje. Če je medenje obilno lahko satnico vstavimo v medišče ob zalego, ki smo jo tja prestavili. V primeru, da medenja ni, vsatvimo eno satnico ob zalego v plodišče.
  • Panje pripravimo na pašo kostanja in lipe. V medišču naj ne bo več kot sat ali dva zalege. V primeru, da je družina močna in imamo v plodišču 7 satov zalege, le to uporabimo za izdelavo narejencev. Čebele  iz te zalege ne bodo sodelovale pri nabiranju medičine in jih je bolje izkoristiti drugače.  V LR panjih nad plodiščni nakladi postavimo matično rešetko in mediščno naklado. Jaz v to naklado vedno vstavim sat z delno odkrito zalego, da povlečem čebele navzgor!! Ko je mediščna naklada delno napolnjena z medom, pod njo (na rešetko) postavim novo prazno naklado!
  • Za izdelavo narejencev v juniju potrebujemo 2 sata zalege, meden sat in sat z obnožino! Narejence prenesemo na drugo lokacijo in jih krmimo. Krmljenje lahko opustimo samo ob res obilnem medenju!
  • Menjava vseh matic, ki niso izpolnile naših pričakovanj. To je prvi pogoj, da bomo imeli naslednje leto dobre čebele.
  • Napajalnik mora biti vedno v fukciji. Predvsem ob vročih dneh ne sme primanjkovati vode.
  • V juniju imamo še opravka z roji. Roj znanega porekla lahko isti dan, ko smo ga ogrebli stresemo v pripravljen panj. Dodati moramo vsaj 2 kg pogače ali roj krmiti dnevno. Po nekaj dneh roj očistimo varoj s kapanjem z oksalno kislino. Roj neznanega porekla, po ogrebanju postavimo v hladen prostor za dva dni. V tem času so porabile vso hrano, ki je bila lahko kužna.

Konec meseca vstavimo testne vložke za ugotavljanje naravnega odpadanja varoj! Dnevni odpad v juniju pomnožimo s 300, da dobimo oceno stanja varoj v panju.

Naj medi!

Vižmarje, 31.5.2015                                                  Tomo Strgulc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *