Skip to content

Poletni sončev obrat ali poletni solsticij

Po 21. juniju se bodo dnevi pričeli krajšati. Čeprav se letošnje čebelarsko leto še niti prav začelo, saj o kakšnem točenju medu nismo niti pomislili, se bodo čebele pričele pripravljati na zimo. Glede na letošnje razmere vse skupaj spada bolj v rubriko »saj ni res, pa je«, pa vendar se moramo sprijazniti z dejstvom in primerno prilagoditi naše aktivnosti v čebelnjakih.

Mesec junij in še nekaj dni julija čebelam na našem področju nudi še zadnji, ob normalnih razmerah v naravi, tudi glavni paši na lipi in kostanju. Obe paši sta letošnje leto pod veliki vprašajem. Lipa je delno pozebla in trenutni cvetni nastavki so dodobra poškodovani in kot taki ne bodo izločali nektarja. Morda se lahko pojavi lipova mana, ki bi bila vsekakor zelo dobrodošla.  Kostanj je tudi dokaj prizadet in ob pregledu kostanjevih dreves v Šentvidu in Šmarni gori sem videl, da  ima razvite zasilne cvetne poganjke. od katerih pa prav veliko ni pričakovati. Čebelarji s katerimi sem govoril o sedanjem stanju na kostanju, so deljenega mnenja. Nekateri pomnijo medenje tudi  iz takih cvetov. Jaz se tega ne spomnim in upam, da se motim. Tudi tu bomo odvisni od razvoja uši in mane. Smreke v tem času ne bi omenjal, saj v naši okolici redko zamedi tako pozno. Ostane še mana na hrastu, ki se je pred leti pojavila v juliju in avgustu in nam dala slabo točenje.

Kaj storiti sedaj, ko iz narave ni moč pričakovati prav veliko? Prva skrb čebelarja je, da poskrbi za zadostno količino hrane v panjih. Jaz imam orientacijsko težo 10 satnega AŽ panja 42 kg. Če se teža spusti pod to vrednost in medenje ni na vidiku, je potrebno doliti. Čakati in upati, da bodo čebele dobile potrebno količino nektarja v naravi ni smotrno. V skrajnem primeru in to se je to leto dogodilo že kar nekaj čebelarjem, so čebele za preživetja spile odkrito zalego, matica pa je prenehala z zaleganjem. Kaj to pomeni za razvoj družine, vemo! Ne odlašajmo s krmljenjem in dnevno spremljajmo stanje količine medu v panju. Če imate tehtnico, je to lahko, če ne je potrebno pokukati v panj. Jaz sem do sedaj pokrmil 700 kg sladkorja, da sem kolikor toliko oskrbel 80 čebeljih družin.

Mesec maj in junij je čas rojenja in to leto ni nič drugačno, morda še nekoliko slabše. Morebitne roje je potrebno očistiti varoj, saj so le te nezaščitene na čebelah.  Priporočam, da uporabite oksalno kislino in pokapate čebele. Lahko pa ste nekoliko bolj komot in uporabite druge registrirane pripravke, a se morate zavedati, da boste s temi onesnažili novo deviško satje, ki ga bodo zgradile rojeve čebele. Tudi pri roju ne smete varčevati s hranjenjem! Obilo hrane pomeni lepo zgrajeno deviško satje.  Ko omenjam zatiranje varoj pri rojih moram omeniti še izrojenec. Jaz izrojencu po nekaj dneh izrežem gradilni sat in s tem odstranim trotovo zalego in varojo v njem. Mlada matica izrojenca se bo sprašila in pričela zalegati v cca 10 - 14 dneh. Dan ali dva pred pokritjem te zalege zatiramo varoje še v izrojencu, saj so le te nezavarovane na čebelah.

Junij je zadnji mesec v katerem še lahko izdelujemo narejence na željeni način. Kakšen postopek bomo izbrali je odvisno od števila čebeljih družin in njihovega stanja. Kako narediti narejenec sem že nekajkrat opisal in se ne bi ponavljal. Vsekakor je nujno imeti čim več rezervnih družin, ki jih bomo zazimili in porabili naslednje leto za pokrivanje izgub ali jačanje proizvodnih družin.

Ponovno  moram poudariti, da je prehranjenost čebelje družine odločilnega pomena, zato ne varčujte s sladkorjem, ki sedaj stane 0,54 EUR. Čebelja družina spomladi bo 100 EUR.

Naj medi!!

Vižmarje, 15.6.2021                                                                Tomo Strgulc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *