Skip to content

Odziv na objave N1

Spoštovani

sicer mi ni jasno zakaj sedaj nenavadni članki in napad na čebelarstvo. Ob tem vidim veliko hinavščine, saj naj bi mu bilo dovoljeno čebelarstvo s 300 in več panji (Matjaž Levičar) drugi pa naj se odpovejo čebelarstvu. Enkrat sem poslušal tega "strokovnjaka"  o tem kako nas čaka črna prihodnost. Za mene je strokovnjak oseba, ki ponuja tudi rešitve in ne smo kritiko. 

Druga zadeva je urbano čebelarstvo...tudi tukaj imamo problem s "prenaseljenostjo" drugih....urbani čebelar pa lahko širi svoj obseg in zelo promovira to dejavnost. Spet nekaj kar je nasvet za druge, osebne koristi pa pustimo pri miru in pomovirajmo Evropi Ljubljansko čebeljo pot.

Dr. Prešern.....kako je ugotovil, da je 20 krat presežena naravna gostota....in še to je oseba, ki je na Kmetijskem inštitutu... in zopet brez predloga rešitve in še oseba, ki ima svoje čebele? 

Pa dajmo naj najprej ta gospoda preneha s čebelarstvom in naj na ta način zmanjšajo "obremenitev" okolja s čebelami. Naj delajo nekaj drugega produktivnega, saj čebelarstvo če ni za veliko čebelarjev tudi ni za njih.

Pa še žalostno, da jih je ČZS imela za strokovnjake.....in smo njihove članke brali v Slovenskem čebelarju.

Naj medi!

Luka Omrčen

Predsednik ČD Ljubljana

-------------------------------------------------------------------

Moje osebno mnenje (članki N1 SLO)

Pozdravljeni,

Način kako se brez strokovne presoje in širše analize stanja v zadnjem času predstavlja medonosna čebela in ostali opraševaci, ni primeren  za javno objavo.  

Težave v čebelarstvu se z leti stopnjujejo in  vsi  opažamo, da  so  spremembe v naravi  velike. Vpliv  klimatskih sprememb na vreme, na naravo, in posledično na medonosne čebele  in ostale opraševalce postaja  vse obsežnejši  in bomo tudi čebelarji morali to sprejeti in se temu prilagoditi.

Prav je da različno vidimo težave, vsak ima  pravico do svojega mnenja, vendar ni dobro, da svoje mnenje predstavljamo kot edino  verodostojno in pravilno. S  tem ko  javno izstopamo, morda niti ne pomislimo, da lahko naredimo večjo škodo kot korist.

Posledice globalnih klimatskih sprememb smo občutili  letošnjo pomlad. Doživeli smo najtoplejši začetek aprila odkar se merijo temperature in naglo spremembo vremena v drugo krajnost.

Kako naj se temu prilagodijo čebele, katerih preživetje je odvisno predvsem od hrane, ki jo pridobijo v naravi. Leta in leta smo bili navajeni na letne čase, ki so sledili drug drugemu v predvidljivem zaporedju in za katera so veljala določena temperaturna pravila. Tem pravilom  so sledile narava, čebele, čmrlji, divje čebele in ostali opraševalci, ki so imeli vsi dovolj hrane v naravi.

Lansko leto smo bili priča še eni izrazito slabi letini za čebele in ostale opraševalce. Čebele so imele v naravi hrano samo 2-3 tedne, lipa-kostanj. Da bi čebele preživele, smo morali poskrbeti  čebelarji. Do jeseni nam je to večinoma uspelo, a za zimo to očitno ni bilo dovolj.  Zdravstvena in preživetvena kondicija zimskih čebel ni bila primerna in so zimske izgube bile velike.

Čebelarji lahko naredimo veliko za preživetje čebel, vendar se izkušeni čebelarji zavedamo, da je za njihovo preživetje nujno potrebna hrana iz narave, ker brez tega ni normalnega razvoja, niti zdravja za čebele. In ne samo za čebele ampak za vse opraševalce.

Problem niso samo klimatske spremembe,  ampak tudi intenzivno kmetijstvo, uporaba fitofarmaceutskih sredstev in insekticidov, krčenje medovitih rastlin, urbanizacija podeželja, kar vse vpliva na zmanjšanje čebeljih paš.

Zaradi vseh teh vplivov se je naravna selekcija že začela. Populacija čebelarjev je vse starejša. Čebelarji začetniki se bodo težko nosili z vsemi težavami, in ni za pričakovati, da bodo vztrajali in širili dejavnost, če ta ne bo vsaj minimalno donosna, kaj pa že dolgo ni več.

Po informacijah iz terena in pri znanih čebelarjih, se je število čebeljih družin letos občutno  zmanjšalo, saj so bile izgube velike. To se dogaja že več let. Kolege čebelarji rabijo pomoč in nasvete kako skrbeti za čebele pri opisanih pogojih.

Naša naloga je, da se osredotočimo na realne probleme preživetja čebel in ostalih opraševalcev. Čebelarjenje ni modna muha, ampak predvsem vestno in konstantno delo. Čebele so živa bitja in če jih imamo v panjih, ni dovolj, da jih samo ljubiteljsko opazujemo. To bi moralo biti prvo predstavljeno v začetnih šolah čebelarjenja.  

Napade na čebelarsko organizacijo, ki že dolgo deluje v dobrobit čebel in čebelarjev je potrebno primerno zaščititi.

Lep pozdrav,

Vitomir Mlinarec, ČD Tacen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *