Skip to content

Opravila v čebelnjaku za junij 2023

Letošnje leto ni naklonjeno čebelam - že od marca dalje gre vse v neželeni smeri. Izredno moker maj in sedaj še začetek junija je čebelam preprečil nabiranje medičine na vseh glavnih medovitih rastlinah. Čebele so brez pomoči čebelarja na robu stradanja. Družine, ki so se s pomočjo čebelarja dobro razvile v maju, so ostale brez dela in večina jih je sedla na roj. Rojev je bilo kar nekaj, se bo pa to počasi umirilo. Po kresu bo rojenje le redko.

Kaj storiti v takih razmerah, da ne izgubimo še paše na lipi in kostanju, ki bo na tem področju več ali manj zadnja paša? Paša na mani je tako nepredvidljiva, da na to raje ne računajmo. Ker so panji skoraj brez medu, je potrebno čebele nakrmiti do te mere, da zadostimo nujno količino medene zaloge, ki je okoli 7 kg. To moramo narediti do začetka medenja lipe in kostanja. Če ne bomo zagotovili te zaloge, bodo čebele medičino iz navedenih paš najprej shranjevale ob gnezdu in bo
medišče ostalo prazno. Ne bojmo se, da bo sladkor prišel v med, saj je manjko v večini panjev tak, da s tem bolj ali manj samo zagotavljamo normalen razvoj čebel in potrebno zalogo hrane. Takoj, ko bomo zaznali donose medu iz narave, s krmljenjem prekinimo in medenih satov, ki so v plodišču ne prestavljajmo v medišče, niti jih ob morebitnem točenju ne točimo. Kar je v plodišču je od čebel!

Mesec junij je še zadnji mesec v katerem lahko brez večjih težav naredimo narejence. Predvsem v času kostanjeve paše ali tik po njej je pravi čas za to opravilo. Kako se lotiti izdelave narejencev, sem že večkrat opisal. Poglejte prejšnje zapise in na delo. Spodbudil bi vas rad tudi k vzreji matic in to na način reza na lok, ki sem ga opisal pred časom. Poizkusite, ko vam uspe bodo to najboljše matice, ki ste jih imeli.

Upajmo, da zamedita lipa in kostanj!
Vižmarje, 6.6 2023

Tomo Strgulc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *