Skip to content

Februar v čebelnjaku

Zadnje noči januarja se bile dokaj hladne in čebele so se bolj stisnile v gručo. V prenekaterem panju je zaradi toplega januarja matica zalegla prve sate zalege. V  panjih, v kjer je do tega prišlo, se je pojavil kondenz. Poraba hrane se je povečala in bo verjetno večja kot v normalnih letih, ko znaša okoli 1,5 kg. Preglejmo panje in predvsem v tistih kjer smo opazili kondenz kontrolirajmo stanje zaloge medu. Kontrolirajmo, če je čebelja gruča v stiku z medenim satom - če ni primaknimo meden sat do gruče. Uporabimo lahko sat iz istega panja, ga vzamemo iz rezerve ali iz panja kjer imamo višek medenih satov. Zamenjajmo vlažen opaž s suhim! Šibke družine, ki zasedajo le tri sate zožimo. Jaz jih zožim na število zasedenih satov +4. Na vsako stran dodam medena sata. V izpraznjen prostor vstavim plošče iz  stiropora. Če se bodo v februarju nadaljevali hladni dnevi in so čebele primerno
oskrbljene s hrano ne posegajmo v panj. Če se bo otoplilo, bo konec meseca potrebno dodati bodisi sladkorno pogačo ali predvsem v LR panju sladkorno klajo v razmerju 1:1. Ne prehitevajmo s prezgodnjim dodajanjem pogač in tekočine!
Februar je še zimski mesec, a ne bo odveč, če boste vzpostavili napajalnik z vodo. V primeru snega očistite žrela panjev in pred panje natrosite žagovino. Ne pozabite na ptice! Preglejte opremo in jo po potrebi popravite. Preberite kakšno strokovno čebelarsko knjigo ali pobrskajte po spletu!

Naj medi!
Vižmarje, 1.2.2023                                                  Tomo Strgulc

PS.
Ta mesec bomo imeli občni zbor in predavanje. Upam, da se tam vidimo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *