Skip to content

Opomnik za delo v čebelnjaku, ko se v panju pojavi zalega

Podrobnejša navodila za delo v čebelnjaku v tem obdobju so opisana v navodilih za januar in februar, ki so na voljo na naši spletni strani. Ker vse opisano še vedno drži, bom tokrat napisal le nekaj priporočil.

Zalege v panjih do danes v mojem čebelnjaku še nisem zaznal. Pričakujem, da se bo zaleganje matice kmalu pričelo. Letošnje leto imamo nekaj več snega kot pretekla leta in tudi temperature so nekoliko nižje. Za čebele so to normalni zimski pogoji in jim bolj prijajo kot toplejši vlažni dnevi. Zaradi mraza in morebitnega snega preglejmo, če so žrela povsem odprta in v njih ni mrtvih čebel. Preglejmo tudi kako je z opažnim materialom, ki ga bomo zamenjali, če je vlažen. Pokukajmo tudi v panj ne da bi odstranjevali vratca plodišča. Z uporabo dobre baterijske svetilke bomo videli koliko ulic zasedajo čebele in kje so medeni sati. Primaknimo jih k gnezdu, če čebele niso v stiku z njimi. Če naletimo na odmrlo družino zaprimo žrelo in preglejmo staje. Skušajmo ugotoviti vzrok odmrtja. Če smo v dilemi in vzroka ne najdemo, povprašajmo za nasvet izkušenega čebelarja. Odstranjeno satje, na katerem so v celicah čebele, odstranimo in zažgemo. Uporaba satja iz takega panja je sprejemljiva le, če čebele niso odmrle zaradi kužnih bolezni!

V februarju bodo čebelarji, ki načrtujejo prevoz na akacijo že pričeli s špekulativnim krmljenjem. Ostali lahko s tem še nekoliko počakajo. Pogačo bomo dodali le v primeru, če v panju ni dovolj hrane (preberite navodilo za februar). Prve dni februarja na luknjo notranjega pokrova v LR panju položim cca 1,5 kg pogače. Če jo čebele potrebujejo, jo bodo prijele, v primeru, da imajo hrane dovolj in še niso povsem na vrhu satja pa ne. Priporočam, da pred dodajanjem pogače preverite, če je čebelja družina v zgornji nakladi. Lahko se zgodi, da je v nakladi nižje in to v pomanjkanju s hrano. V tem primeru odstranite prazno naklado. Delo opravite hitro in to ne glede na zunanje temperature.

V februarju, okoli svečnice (2. februar), se običajno otopli. Čebele bodo opravile čistilni izlet. Dobro je, da smo tedaj pred čebelnjakom in opazujemo dogajanje na bradah panjev. Izkušenim čebelarjem videno veliko pove. Manj izkušeni bodo opazili razlike in si sčasoma te izkušnje pridobili. Vzemite si čas, saj bo to letošnji prvi stik s čebelami. Dan ali dva pred predvidenim izletom čebel, odstranite sneg pred panji ali ga posujte z žagovino. Konec februarja uredite napajalnik, ki mora biti stalno v funkciji, da se čebele navadijo nanj.

Pripravite si ustrezno količino satnic in okvirjev in seveda panje ali naklade, če boste širili svoje čebelarstvo. Preberite kakšno od številnih čebelarskih knjig in si pridobite več teoretičnega znanja. Pri delu s čebelami se moramo vedno vprašati zakaj je potrebno posamezno opravilo in odgovor na to nam da prav teoretično znanje, ki ga ni nikoli dovolj.

Bodite zdravi in naj medi!

Tomo Strgulc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *