Skip to content

Opravila pred zazimitvijo čebel

V glavnem smo opravili že vse potrebno za uspešno prezimitev čebel, a ne bo odveč, če vas spomnim na nekaj nujnih opravil, ki jih bo še potrebno postoriti v čebelnjaku.

Osnovna naloga, ki jo moramo izvršiti kar se da dosledno, je odstraniti varojo iz panja. Čeprav smo se temu opravilu posvečali že vso jesen, je sedaj pravi čas, da dokončamo delo kar se da uspešno. Pri zadnji kontroli stanja zalege v panjih, ki sem jo opravil 17. oktobra sem ugotovil, da je večina čebeljih družin že brez zalege, v nekaterih pa je še najti za dlan velike površine pokrite zalege. Ta zalega se bo polegla - če vzamemo kar nekaj rezerve -  v naslednjih dveh tednih. To bo čas, ko bomo že lahko opravili zimsko zatiranje varoj. Kaj bomo uporabili v ta namen, je stvar posameznika. Najbolj je priporočena uporaba oksalne kisline. Uporabimo jo lahko kot sublimat ali v raztopini, ki jo uporabimo za kapljanje. Sublimacijo opravimo v dneh, ko čebelja gruča še ni povsem stisnjena, saj bo sublimat kisline bolje učinkoval. Pri sublimaciji uporabljajmo ustrezno zaščitno masko. Za standardni AŽ ali LR panj uporabimo cca. 3 grame oksalne kisline. Panje ustrezno zatesnimo! Po nekaj dneh je smotrno obrisati kristale kisline, ki so se nabrali na mestih izhajanja sublimata. Uporabite mokro krpo ali gobo. Če se boste odločili za kapljanje to opravite v dneh katerim bodo sledili dnevi primerni za izletavanje čebel. Če vas bo vreme prehitelo in ne boste utegnili opraviti kapljanja oksalne kisline v ustreznem času, raje uporabite sublimacijo. Uporabite koncentracije, ki jih priporoča proizvajalec Apibioksala. Za vsako polno zasedeno ulico uporabite 5 ml raztopine in za ne povsem zasedene ustrezno manj.

Ker je do zimskega zatiranja varoj še kar nekaj dni je umestno, da družine, ki so bolj napadene z varojami, ponovno tretiramo v vmesnem času. S tem bomo odstranili varoje, ki so na čebelah in preprečili poškodbe, kar je zelo pomembno, saj s tem onemogočimo delovanje virusov, ki vstopajo v organizme čebel skozi poškodovan hitin.

Ko bomo opravili zimsko zatiranje varoj počakajmo nekaj dni in preglejmo odpad varoj. V panjih, kjer je odpad velik, je smiselno postopek zatiranja ponoviti. V panju naj ostane manj kot 20 varoj.

Z otoplitvijo panjev ne hitite. Čas za to bo konec novembra. Sedaj preprečite prepih in zadrževanje vlage v panjih. AŽ panje stisnite skupaj, LR panje pa - predvsem tiste, ki nimajo dobrega nalega med posameznimi nakladami - povijte s para propustno folijo. Jaz za to uporabljam temno sivo folijo in moram reči, da je spomladanski razvoj boljši in poraba hrane manjša, kot bi bila sicer. Žrel panjev še ne odpirajte povsem, saj je še nevarnost tihega ropa. Na žrela, predvsem LR panjev namestite zapore, ki preprečujejo vstop mišim. Nekoliko stran od čebelnjaka namestite krmilnice za ptice kar bo zmanjšalo naval, predvsem sinic na brade panja.

Zaradi znanih razlogov bodo mesečni sestanki onemogočeni. Če imate kakšna vprašanja in menite, da vam lahko pomagam, mi pišite na e-naslov: tomo.strgulc@gmail.com. Z veseljem vam bom odgovoril.

Ostanite zdravi in lepo pozdravljeni!

Tomo Strgulc,

Vižmarje, 19.10 2020

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *