Skip to content

Opravila v januarju

Stanje v panju

V mesecu januarju so čebele združene v gručo, ki naj bi imela nad seboj kapo medu. Običajno v tem času še ni zalege, vendar se v panju že takoj po zimskem solsticiju, ki je 21. decembra, prično prve spremembe. Glede na to, da je v tem času običajno zelo hladno, matice še ne prično zalegati, toda čebele so že v pripravljenosti, da se to zgodi, in bo treba dvigniti temperaturo v panju. Temperatura na obodu čebelje gruče je v tem času 8 °C , v sredini pa 18 do 26 °C. Ko napoči čas in začne matica zalegati, čebele dvignejo temperaturo na 35 °C. Dvig temperature v panju čebelarji zaznamo tako, da opazimo kondenz, ki se pojavi na žrelu panja in na notranji strani vratc. Pri LR panjih, ki imajo zdaj običajno mrežasto podnico, matica začne z zaleganjem nekoliko kasneje, enako kot v AŽ panjih, v katerih imamo mlade sposobne matice. Starejše matice praviloma začno z zaleganjem prej, vendar v manjšem obsegu. Poraba hrane, ki je bila do zdaj minimalna, se zaradi ogrevanja panja na 35 °C, poveča. V tem obdobju nastane prva večja nevarnost za odmrtje čebelje družine, ki je nismo dovolj nakrmili. Za preživetje zime in normalen začetek nove sezone mora imeti družina ob zazimitvi 15 kg ustreznega medu v AŽ panju in 5 kg več v LR panju, če prezimljamo v 2 nakladah (1+2/3).

Delo čebelarja

Čebelar v mesecu januarju nima kaj dosti opraviti pri čebelah. Sam v tem času preverim, če so čebele ustrezno zadelane.

LR panji pozimi

V LR panjih v tem času odkrijem pokrov in skozi odprtino notranjega pokrova pogledam, kje stoje čebele. Če so čebele že na vrhu, pomeni, da so prebile medni venec nad njimi in bo treba kmalu nad odprtino položiti pogačo. Tega običajno ne naredim v januarju, temveč med 1. in 15. februarjem. Če naletimo na družino, ki močno šumi in se šum ne poleže tudi naslednji dan, čeprav smo v čebelnjak prišli previdno, je to znak, da je z družino nekaj narobe. Taka družina je obsojena na propad, zato ji je treba pomagati. Če je čebel veliko in zasedajo npr. 5 ulic, je smotrno ob gruči odstraniti nekaj satov in jim dodati rezervno družino, ki stoji na 3 satih. Osirotela družina bo brez problema sprejela dodano družino. V primeru da je čebZapaženi AŽ panjiel, ki šume, malo, jih dodajmo drugi družini na enak način, kot sem opisal prej. Lahko pa pri odstranjevanju satov ob gruči ugotovimo, da so povsem brez medu. Če tudi na drugi strani ne najdemo medu, je vzrok šumenja lakota. Taki družini dodamo na vsako stran gruče sat medu, ki smo ga prej segreli na 35 stopinj in mu, preden ga damo tik ob gnezdo, delno odkrijemo med. Tako družino opazujmo tudi naslednji dan in če je šumenje prenehalo, smo družino rešili. V panjih v tem času nimamo nobenih drugih opravil. Lahko pa odmašimo žrela, če jih je zametel sneg. Na LR panjih pa sneg kar pustimo na pokrovu in ob straneh, saj sneg dodatno izolira panje. Žrela panjev so v tem času povsem odprta saj je treba omogočiti zračenje panja in s tem preprečevati kondenzacijo in posledično plesnenje satja.

Dogodi se, da bo kakšna družina odmrla. Takoj zaprimo žrelo in odstranimo vse sate. Če so na satih mrtve čebele, ki so zarite v celice, so pomrle zaradi lakote.Posledica lakote

Take sate zakurimo. Lahko pa najdemo povsem prazen panj, ki ima na nekaterih satih nepoleženo zalego. Pokrovčki na celicah so delno odprti. To je znak odmrtja zaradi varoje. Tudi tako satje je najbolje sežgati. Dokaj podoben znak bomo našli tudi pri okužbi s hudo gnilobo čebelje zalege. Razlika je v vbočenosti pokrovčkov, ki so pri gnilobi vlažni. Tudi vonj je v primeru gnilobe značilen, po kleju. Če smo v dvomih, se posvetujmo s strokovnjakom.

Zimski čas je čas za popravilo panjev in opreme. Je pa tudi čas, da si izdelamo načrt našega čebelarjenja za prihajajoče leto. Izdelajmo si evidenco, v katero bomo zapisovali stanje ob pregledih. Sam uporabljam liste pregledov, iz katerih je razvidno vse, kar je treba vedeti o posamezni družini. Ko pregled končam, v posamezen stolpec zapišem opažanja. Pred naslednjim pregledom pogledam zapisano in vem, kaj v panju lahko pričakujem. Brez evidence je pregledovanje težje in običajno nimamo pri roki vsega kar potrebujemo.

Preberimo kakšno strokovno knjigo in se dodatno izobrazimo.

Zdravstveno varstvo

Vsako leto moramo poskrbeti za zamenjavo satja. Priporočeno je, da letno zamenjamo 1/3 satja. Sam sem zadovoljen če ga zamenjam ¼. Za zamenjavo rabimo satnice, ki jih kupimo pri trgovcih. To je lahko problem, saj lahko nevede nabavimo satnice, ki so onesnažene s sredstvi za zatiranje varoj. Ker je čebelja celica tudi posoda za med, bo ta nečistoča onesnažila med. V izogib temu že takoj na začetku čebelarske poti zbirajmo vosek iz svojega čebelnjaka. Posebej ločimo trotovsko satje in voščene pokrovčke. Vosek iz omenjenih virov je čist in primeren za izdelavo novih satnic. Ko se nam bo nabralo nekaj takega voska, bomo lahko sami izdelali svoje satnice ali nam bo neoporečne satnice iz njega izdelal kdo drug.

Tomo Strgulc