Skip to content

Zimsko zatiranje varoje

V decembru je zadnji čas za pozno jesensko oziroma zimsko zatiranje varoj. V zadnjem času mi marsikdo omeni, da je letos napadenost čebel z varojo tako majhna, da se verjetno ne bo odločil za ponovno zatiranje. Moram omeniti, da imam tudi informacije o tem, da nekateri čebelarji že zapirajo panje v katerih so jim odmrle čebele zaradi preobremenjenosti z zajedavcem.
Svetujem vam, da čim prej opravite zimsko zatiranje varoje in se ne zanašate na to, da je varoj malo, oziroma jih sploh ni. Varoje so prisotne in to tudi v vašem čebelnjaku! Kako se boste lotili zatiranja je prepuščeno vaši presoji. V primeru, da se boste odločili za kapanje raztopine Apibioksala, to naredite takrat, ko bo naslednjih nekaj dni toliko toplo, da se bodo čebele lahko osušile in po potrebi tudi poletele. Iz izkušnje lahko povem, da se mokre čebele v panju težko toliko posušijo, da so sposobne normalnega zimovanja. Pred leti sem izgubil kar nekaj čebeljih družin, ker po kapanju ni bilo več izletnih dni. Čebele so odmrle na plesnivem mokrem satju, ob obilici medenih satov.
V izogib temu je bolje, da zatiranje opravite s sublimacijo oksalne kisline. Čeprav se priporoča, da se sublimira tedaj, ko je zunanja temperatura višja od 5°C, ne bo nič narobe če bo tudi kakšno stopinjo bliže ledišču. Sublimat se bo prijel tudi na satje, ki ga čebele ob sublimaciji ne zasedajo in ga bodo pobrale kasneje, ko se bodo po njem premikale. Koristno je, da pred zatiranjem očistite lovilne vložke in jih teden dni po opravljenem delu izvlečete in preštejete, koliko varoj je odpadlo. Učinkovitost oksalne kisline je nekaj nad 80%; to naj bo osnova za izračun števila varoj, ki so ostale v panju po tretiranju. Stroka pravi, da naj jih bo manj kot 30.
Opravite priporočeno in zapažite čebele in to z opažnim materialom, ki prepušča vlago.
Priporočam časopisni papir, ki ga bomo vsaj enkrat v zimi zamenjali s suhim.


Vižmarje, 30.11.2023 Tomo Strgulc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *